KENNELN ABSOLUT COTTE

 


Varmt välkommen till oss.

Vi är en familj som bor på landet utanför Söderköping och har ett stort intresse för våra cottar.

Det är Tomas & Emma som står för och driver kenneln Absolut Cotte. Det är även Tomas och Emma som går på kurser för uppfödarutbildning, men hela familjen är förstås hundintresserade.

Intresset för hunduppfödning har kommit mer och mer de åren som vi har ställt ut våra hundar och umgåtts med kunniga och duktiga uppfödare. Att få vara med att bidra till en frisk och sund hundras har gjort att tanken har blivit verklighet.

Våren 2010 fick vi vårt kennelnamn Absolut Cotte.

 


Namnet ABSOLUT COTTE valde vi för att:

Absolut (Det ytterst av latin absolutus ’obunden’) betyder ’komplett’ eller ’ovillkorlig’ Och Cotte, Coton De Tuléar kallas för Cotte så;

Absolut Cotte= Den kompletta Cotten.

 

 

Hur allt började

 

Bilden till höger är vi i Norrköping på filminspelning med alla våra hundar i maj 2020.

Men hur började det och hur kom det då sig att vi fastnade för denna ras?


En sommardag i juli- 2004 var familjen på resa i Helsingborg. Där i en park gick en ljuvlig liten lurvig varelse omkring! En COTTE! Vi föll pladask!

Men hur skulle det gå?
Vi som hade sonen/broder Erik som är allergisk. Av några få raser är just COTTARNA en av de bättre allergivänliga raserna. (Det finns inga som är bra, men några brukar kunna tåla bättre ) Så vågade vi chansa på att ha en liten hund som var vår på prov.

Vancot Jill Johnsson, gjorde entré i vårt hem 17 september 2004. Ett ½ år senare kunde vi andas ut! RUFFA blev kvar! Allt hade gått bra! Det var en härlig tid, dock är det som med små barn, det tar tid att lära sig hur det fungerar! Men inte blev vi avskräckta! Längtan kom efter ännu en liten fyrfotad vän, och “vips” kom BELLAN in i våra liv.Vi tog henne på prov när hennes fd matte skulle resa långt bort länge, för att se om Ruffa ville ha en kompis, och om vi skulle klara av flera hundar! Vi klarade av det, och Bellan ville stanna hos oss.

Nikkétts The Phantasy Of Beauty blev vår den 27 Juli 2007! Två härliga tjejer fanns nu hos oss! Sista april 2008 föddes EMZIE, som blev döpt efter just Emma, Sidus Emma, och vart skulle hon bo om inte hos oss?! Alla goda ting äro tre!! MEN… Emzie är Emmas hund, så hon ”räknas” inte, hon är bara bonus! Och lilla FREJA kom som vår tröstehund i Mars 2009.

Lilla Sidus Freja blev den tredje eller rättare sagt den fjärde hunden hos oss! Och det finns plats för fler.

Så den 5 november 2010 födde Bellan 6 underbara små valpar!! Miss Abbigale , Miss Amelia, Miss Alicia, Mr Adam, Mr, Alfons och sist men inte minst Miss Arla! Att vi skulle behålla en tik, var vi överens om, men vilken?! Efter många våndor och svåra beslut stannade lilla Abbilgale i kenneln och blev ABBY för oss! Amelia stannade också! Hon heter ZITA och blev hund nr 6!

Om det kommer flera hundar hos oss, ja det kan man aldrig veta…Fast nu vet vi!! Den 29 januari 2012 förlöstes Freja med kejsarsnitt på Valla Djurklinik. Sex under även denna gång! Mr Big, Mr Bond, Miss Beatrice, Miss Bianca, Miss Blossom & Så lilla Miss Barbro! Åh, dessa val… men denna gång blev det lilla Beatrice som drog det längsta strået. Hon kommer att stanna hos hos och kallas BEA! Lilla Barbro har varit Mormors hund hela tiden, så hon kommer att förbli det! Mormor har bestämt att hon ska kallas för lilla MY! Så på så sett finns hon med i vår familj!

Om vi ska ska fler… just nu… räcker det! Men… man ska aldrig säga aldrig…Dax igen!! Zita parades! Och 3 hanar och en tik kom till världen den 27 Nov. 2014 med stor dramatik! Lilla tiken satt stenhårt fast! Kejsarsnitt blev det på Valla igen. i 47 minuter jobbade dom med henne, innan vi fick in henne och jobbade vidare. Sakta men säkert blev hon rosa! Och lyckan var total!! Vår MissClaudia skulle klara sig! Tillsammans med Mr Cadillac, Mr Corvette & Mr Cherokee blev de vår 3 dje kull! Självklar……skulle tiken stanna! Hon blev Hulda Huligan!!

Fler hundar?? ….Jag säger inget mer…..Eller…..Ja, lika bra att säga det så är det sagt! 30 april 2016 förlöstes Bea med kejsarsnitt på Valla djursjukhus. 2 tikar och 2 hanar! Vår kull nummer 4 har gjort entré i värden! Sista april är ju kungens födelsedag, så självklart blev det en kunglig kull! Mr Lord Daniel, Mr Lord Dastan, Miss Lady Dessiré & Så Miss Lady Diana! Bea blev dålig efter snittet. Vi fick åka varje dag till Valla för att hon skulle få dropp och medicin. Och alla valpar fick följa med! De blev resvana från början! Lilla Diana, blev Diddi! Och stannade kvar hos oss! Hon blev Melissas hund!

När mormor gick bort juni 2018, flyttade lilla My hem till oss. Och här ska hon få stanna!

Den 28 september 2019 var det Diddi tur att få bli mamma. Vår 5,:e kull föddes hemma i den rosa hundvagnen! E- kullen, Miss Estrella Miss, Escada miss Esprit & mr Ecco såg dagens ljus. Om någon stannade hos oss? Behöver jag svara?! Givetvis!! Estrella, Pyret bor med oss nu mera!

För första gången parar vi om en tik. Diddi får sin andra kull den 24 oktober 2020. Då föds vår 6-e valpkull! Fantastiska fyran ( F-kullen) Mr Famus, Mr Fantastic, Mr Fantasy & Miss Fräcka Filippa. Om någon stannade?? Självkart!! Hund nr 12!! Fräcka fröken Filippa!

 

 

 

Rasstandard och historia

Grupp 9

Liten sällskapshund
Lång vit päls, av bomullsaktig kvalitet
Runda mörka ögon med ett livligt och intelligent uttryck
Rasen är glad och stabil och MYCKET sällskaplig!
Anpassar sig lätt till alla livsstilar
Temperamentet är ett av rasens huvudsakliga kännetäcken
Samt pälsen! Den ska vara mycket mjuk, tät och riklig.
Grundfärgen ska vara vit, spår av ljusgrått eller rödskimmer är tillåten på öron Eller spår av dessa tolereras på andra ställen av kroppen men helhetsintrycket ska vara vit.

På 1500-talet var små vita hundar med på fartyg som rått fångare/sällskapshundar till fina damer ombord. Under stormar utanför Madagaskars kust förliste fartyg och de små hundarna lyckades att simma i land. De blev vildhundar och förökade sig med andra hundar som levde på ön. De lärde sig att överleva och överlista sina fiender. Blandningen blev till slut Coton De Tuléar!

Namnet Coton är Franska för Bomull och Tuléar syftar på den nuvarande hamnstaden Toliara på Madagaskar.

De blev en vall/vakt/gårdshund.

Enligt sägnen användes de för att valla ner boskapen till floder/vattendrag. Väl nere fick de springa fritt och leka. Deras egenskap är att hoppa högt och snurra 360 grader, vilket gjorde krokodilerna nyfikna på dessa små hoppande vita lurvar. En och annan klarade sig säkert inte… efter det, kallas de krokodiljägare…

Coton De Tuléar är också omtalade som Chien Royal De Madagascar. De användes som gåvor till kungen och andra adliga. Snabbt blev de populära och fick bara ägas av kungligt och adliga personer…

1971 blev Cottarna en erkänd ras i FCI (internationella hundorganisationen heter på franska Fédération Cynologique Internationale och förkortas FCI)

De första hundarna importerades till Sverige från Holland och Belgien

1994 bildades Coton Klubben

Ursprungstemperamentet är väl bevarat Cotten är mycket tillgiven sin ägare!

Viktigaste dragen för en typisk Cotte är:

Glad, tjusande, optimistisk, outtröttlig, alltid positiv! Karaktären kommer bra överens med större hundar, därför att de inte vet att de är en liten hund till växten!